8 Şubat 2008 Cuma

Asist Karmaşası


Fantezi Futbolda daha sonuçlar açıklanmadan, geceden , kimin kaç puan alacağını hesaplıyoruz ; hatta telefonlarda da gayri resmi olarak haftanın birincisini ilan ediyoruz fakat bu konuşmalar içinde “Asist sayılır mı , sayılmaz mı ?” diye bir tartışma alıp başını gidiyor çoğu zaman. Ve genelde ertesi gün puanlar açıklanınca, tahmin etmediğimiz paslar asist sayılıyor, kesin gördüklerimizden ise puan alamamanın şaşkınlığını yaşıyoruz.

Aslında asist kavramının futbol için hala bir muamma olması köken olarak basketboldan devşirme olmasından kaynaklanıyor. Zira asistin “gol pası” dışında hala net bir tanımı yok futbol literatüründe. Herkesin hemfikir olduğu kapsamlı bir tanım olmayınca , çalımlarla tüm yarısaha katedilerek atılmış olan bir golden önce verilen bir yan pas da , kornerden cezasahasına şandellenen kör bir şişirme de asist sayılıyor. Gazetelerde çıkan haftanın değerlendirmelerinde yeni yeni kendine yer bulmaya başlayan asist krallığı, böyle olunca her gazetede farklı bir sıralamaya dönüşüyor. Bir bakıyorsunuz sanki Avrupa’nın tüm asist kralları Turkcell Super Ligimizde toplanmış . Oysaki İtalya, İspanya,İngiltere gibi liglerde duran toplardan atılan goller asist olarak değer kazanmıyor.

Aynı kargaşa pek tabii, fantezi futbolda da mevcut. Korner ve duran toplardan bol keseden yazılan asistler , penaltı yaptıran oyuncuya ya da direkten dönen topla takım arkadaşı boş kaleye golü kaydetmeden önce 2 – 3 çalım atıp doksan direğine topu lambalayan oyuncuya yazılmıyor.

Çözüm ; asist puanlarının netlik kazanması için Kurallar bölümünde asistin tanımının madde madde belirtilmesi . Muhtemelen asistin aşağıdakine yakın maddeler dahilinde tanımlanması karışıklığı giderecektir .

a ) Golü atan futbolcunun topa maksimum 3 kez dokunması şartıyla ( örneğin ; göğüs kontrol , indirip düzeltme ve şut ) verilen pas , orta vs. asist olarak değer kazanır.
b ) Duran toplardan gelen topu bir futbolcu direk gol yaparsa (rakip de olabilir) , bu duran topu kullanan futbolcunun hanesine asist yazılır.
c ) Penaltı yaptıran futbolcuların hanesine asist yazılır. ( Penaltıyı yaptıran futbolcu penaltıyı kendi kullanırsa sadece gol puanını alır , asist puanını almaz.) Frikikten atılan gollerde ise serbest vuruşu kazandıran futbolcuya asist yazılmaz .( Penaltının aksine frikikte bireysel becerinin daha ön planda olmasından hareketle )
d ) Direkten dönen topun takım arkadaşı tarafından tamamlanarak gol yapıldığı durumlarda topu direğe nişanlayan oyuncuya asist yazılır. ( direkten dönen topu aynı oyuncu tamamlayıp golü atarsa asist sayılmaz . )
e ) Rakip futbolcunun kendi kalesine gol atmasına yol açan paslar, ortalar vs., bunu sağlayan futbolcunun hanesine asist olarak yazılır.

1 yorum:

Dedektif dedi ki...

Asist ne demek: Yardım demek. Korneri asist saymayanlara soruyorum: Korneri atan adam, "ardakaşlarım gol atsın" niyetiyle o topu yollamıyor mu? Bu top gol olduğunda korner atanın yardımı (asisti) nasıl asist sayılmaz! Top uzaydan mı geldi! Adam arkadaşları gol atsın niyetiyle korner atıyor, tabiki de KORNER DE ASİSTE SAYILIR.